Speltherapie is een hulpmiddel om een gestagneerde ontwikkeling terug op gang te brengen.
Spel geeft het kind de gelegenheid om de wereld te ontdekken, te begrijpen, te ontspannen, gedachten & gevoelens & wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag.
Volwassenen praten over hun problemen en leren dat dit een oplossing kan zijn. De taal van kinderen is het spel. In het spel krijgen kinderen de ruimte om emoties te uiten en af te reageren, om gevoelens te beleven en gebeurtenissen te verwerken. Speltherapie maakt gebruik van de ontwikkelingscapaciteit van een kind.
Via spel gaat het kind een aparte verhouding met de werkelijkheid aan: er wordt gespeeld in en met een wereld die niet echt maar “net echt” is.
De speltherapeut biedt het kind de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt het kind om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven.
De speltherapeut heeft alle aandacht voor het kind en bouwt met hem of haar een vertrouwensrelatie op. De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/ of speelt mee. De speltherapeut sluit aan bij de initiatieven van het kind, leert de speeltaal van het kind begrijpen en ondersteuning te geven bij het uiten en verwerken van problemen.
Het doel van speltherapie is om de problemen van het kind te verminderen en de situatie binnen het gezin terug leefbaar te maken.