In relaxatietherapie neemt de anamnese een belangrijke plaats in. Het gaat er niet alleen om te achterhalen wat de klachten zijn en wat de oorzaak is, maar ook hoe de patiënt denkt over zijn klacht en hoe hij deze ervaart.
De therapeut zal aandacht schenken aan lichaamshoudingen en bewegingen, aan het adempatroon en de spierspanningen. De relaxatietherapeut leert u luisteren naar uw eigen lichaam. Zo krijgt u meer vertrouwen in uw lichaam en levenssituatie. Er bestaan verschillende soorten relaxatietechnieken. De keuze van techniek is afhankelijk van de persoon zelf, de specifieke spanningsklachten en de doelstellingen die voorop worden gesteld. Vaak worden er verschillende technieken aangeleerd om zo te achterhalen welke jou het beste helpt.
Stressmanagement vormt binnen relaxatietherapie een belangrijk onderdeel.
Stressmanagement
Stressmanagement gaat in 2 stappen:
De eerste stap is de exploratiefase. In deze fase onderzoeken we stress op een grondige manier en trachten we de stressbronnen te identificeren. We onderzoeken ook wat stress in de hand werkt en in stand houd.
De tweede stap is de interventiefase. Tijdens deze fase worden voornamelijk technieken aangeleerd om om te gaan met stress. Ontladingstechnieken vormen hierin een belangrijk onderdeel.