Chillax werkmap: 50 oefeningen om te leren ontspannen en relaxen

Deze werkmap bestaat uit oefeningen om met kinderen en jongeren aan de slag te gaan met stress en relaxatietechnieken. Het doel van de oefeningen uit deze map is om kinderen en jongeren te leren omgaan met stress en spanning en hun veerkracht te vergroten.

Heel wat kinderen en jongeren staan onder constante druk en ervaren wel eens stress. Hun dagen zijn volledig gevuld. Ruimte en tijd om stil te zijn, worden stilaan een luxeproduct: niets doen is tegenwoordig taboe.

Veel mentale en lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in het onvoldoende ontladen van stress. Er is een sterk verband tussen stress, concentratiemoeilijkheden en leerproblemen.

Relaxatie is een basisvoorwaarde voor een gezond leven en een voorwaarde om tot leren te komen. Zonder rust/ ontspanning is er geen mogelijkheid tot groei. We hebben rust nodig om te kunnen integreren;  om alle verschillende prikkels en indrukken te filteren, op te doen en te verwerken.

Relaxatie inbouwen in het dagelijkse leven van kinderen, zowel thuis als op school, is echter niet zo moeilijk als het lijkt.

Deze werkmap bevat geen theorie of uitleg, hiervoor verwijs ik graag naar het boek “Chillax: Werkboek voor jongeren die willen leren ontspannen en relaxen.” (ISBN 9789090310114). Het doel van de oefeningen uit deze map is om kinderen en jongeren te leren omgaan met stress en spanning en hun veerkracht te vergroten.

Inhoud

  • Stress
  • Ademhaling
  • Spierspanning
  • Progressieve ontspanningstechniek
  • SOS Stress
  • Bewust handelen
  • Visualisatie/meditatie

Uittreksels uit de werkmap

 Werkmap chillax inhoudstafel

Help… ik voel zoveel!

Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar, betrokken ouders, onderwijzers en/of hulpverleners.

Kinderen krijgen zeer veel informatie en prikkels te verwerken. Wanneer deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt echter gevoelig te reageren en raakt overprikkeld. Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar, Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.

Set: notitieblok met 2 post-it “ster” en “kikker”

Met dit set kan je direct aan de slag met complimenten en waarderingen uiten. Je hebt tevens een tastbare herinnering aan de complimenten die je kreeg.

Maak van complimenten een vast onderdeel in je opvoeding, klas en/of werkomgeving via deze handige post-its en notitieblok.

Zorgenpopje blauw

Maak jij je veel zorgen? Pieker je?

Deel je zorgen met mij, ik bewaar ze voor jou en help ze je dragen.

Schrijf je zorgen op een briefje en stop ze in mijn buik.

Uniek, handgemaakt zorgenpopje.

Zorgenpopje rood met bootjes

Maak jij je veel zorgen? Pieker je?

Deel je zorgen met mij, ik bewaar ze voor jou en help ze je dragen.

Schrijf je zorgen op een briefje en stop ze in mijn buik.

Uniek, handgemaakt zorgenpopje.